back

10 березня – 75-і роковини трагедії у хуторі Зелений Гай

10 березня 2018

У цей день, 75 років тому, у хуторі Зелений Гай орлівської сільської ради відбулась жахлива трагедія – нацистські карателі оточили село, загнали 168 його мешканців, в т.ч. 61 дитину в стайню і всіх розстріляли. Щоб приховати сліди злочину, стайню облили бензином і підпалили. Того ж дня згоріло все село.

Вшанувати пам'ять загиблих мирних жителів зібрались заступник голови районної державної адміністрації Неля Чугаєва, начальник відділу освіти районної державної адміністрації Світлана Біла, орлівський сільський голова Віталій Рябченко, директор Орлівського навчально-виховного комплексу Оксана Заруба, актив села, учнівська молодь.

Присутні поклали квіти до меморіального комплексу жертвам фашизму, вшанували пам'ять загиблих хвилиною мовчання.

Загалом, у 1943 році за наказом Верховного командування каральні загони нацистів спалили села Пушкарі, Буда-Вороб’ївська, Вороб’ївка, Чайкине, Орлівка, Михальчина Слобода, Бучки, Будище, Шептаки, більшу частину села Полюшкине. Палали не просто хати, будівлі. У вогняне пекло нацисти кидали людей, не рахуючись ні з віком, ні зі статтю. Усього в районі спалено більш 2000 дворів.

В Орлівському навчально-виховному комплексі відбувся тематичний захід, на якому вшанували пам'ять загиблих мирних жителів, невинно спалених, закатованих в концтаборах, а також тих, хто загинув під час проведення антитерористичної операції на сході країни.

До 75-ї річниці трагедії хутора Зелений Гай, педагоги та учні навчального закладу започаткували акцію "Вінок пам'яті" – від сьогодні і до Дня пам'яті та примирення орлівці згадуватимуть своїх загиблих родичів і односельців. Символічну "квітку пам'яті" з ім'ям загиблого родича або односельця можна буде додати до вінка, завітав у музейну кімнату Орлівського НВК. У День пам'яті та примирення цей вінок покладуть до меморіального комплексу у хуторі Зелений Гай.

Сектор інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю апарату районної державної адміністрації