back

Місячник боротьби з глаукомою у Новгород-Сіверському районі

21 лютого 2018

У центральній районній лікарні активно долучились до місячника боротьби із глаукомою, що проводиться в області з 10 лютого по 10 березня та приурочений до Всесвітнього дня боротьби із глаукомою.

Як зазначив районний офтальмолог Михайло Крутенко, глаукома є основною причиною незворотної сліпоти в усьому світі і посідає друге місце в структурі первинної інвалідності по зору. Однією з причин цього є низьке виявлення хвороби на ранніх стадіях – глаукома протікає без симптомів і у 45 відсотках випадків діагностується дуже пізно.

Наразі на обліку в офтальмолога перебувають 363 хворі на глаукому. У 2017 році вперше у житті ця хвороба зареєстрована у 23 пацієнтів, а вже у поточному році – у чотирьох хворих. У 2017 році стали інвалідами внаслідок глаукоми 2 пацієнти; один із них – працездатного віку – отримав І групу інвалідності у зв'язку із втратою зору. А з початку 2018 року став інвалідом ІІІ групи внаслідок глаукоми ще один пацієнт працездатного віку.

Михайло Крутенко наголосив, що метою місячника є підвищення рівня обізнаності громадськості про глаукому та її наслідки, привернення уваги до своєчасного виявлення та лікування цього захворювання, попередження інвалідності по зору та сліпоті, поширення інформації серед населення про способи профілактики сліпоти внаслідок глаукоми.

Світлана Шам, головний лікар центральної районної лікарні