back

Способи захисту права на землю

08 грудня 2017

Земельним кодексом України передбачено, що держава забезпечує громадянам рівні умови захисту прав власності на землю.

Власник земельної ділянки або землекористувач може вимагати усунення будь-яких порушень його прав на землю, навіть якщо ці порушення не пов'язані з позбавленням права володіння земельною ділянкою, і відшкодування завданих збитків.

Також визначено, що власник не може бути позбавлений права власності на земельну ділянку, крім випадків, передбачених Земельним Кодексом та іншими законами України.

Частина 3 статті 152 Земельного кодексу України визначає такі способи захисту прав громадян на земельні ділянки:

- визнання прав;

- відновлення стану земельної ділянки, який існував до порушення прав, і запобігання вчиненню дій, що порушують права або створюють небезпеку порушення прав;

- визнання угоди недійсною;

- визнання недійсними рішень органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування;

- відшкодування заподіяних збитків;

- застосування інших, передбачених законом, способів.

Так, зокрема , необхідність у визнанні прав виникає тоді, коли право на землю оспорюється або коли його неможливо реалізувати , наприклад у зв’язку з втратою правовстановлюючих документів.

Щодо визнання угод недійсними, то стаття 210 Земельного кодексу України передбачає, що угоди, укладені із порушенням встановленого законом порядку купівлі-продажу, ренти, дарування, застави, обміну земельних ділянок, визнаються недійсними за рішенням суду.

Законодавством також встановлено, що органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування без рішення суду не мають права втручатись у здійснення власником повноважень щодо володіння, користування і розпорядження належною йому земельною ділянкою або встановлювати непередбачені законодавчими актами додаткові обов'язки чи обмеження, та несуть відповідальність за шкоду, заподіяну їх неправомірним втручанням у здійснення власником повноважень щодо володіння, користування і розпорядження земельною ділянкою. У разі видання органом виконавчої влади або органом місцевого самоврядування акта, яким порушуються права особи щодо володіння, користування чи розпорядження належною їй земельною ділянкою, такий акт у судовому порядку визнається недійсним.

Відділ «Новгород-Сіверське бюро правової допомоги» Менського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги