back

Територіальні громади Новгород-Сіверщини можуть організувати власне ФМ-мовлення!

21 листопада 2017

Національна рада України з питань телебачення і радіо хоче реформувати регіональне мовлення. Для цього вона ініціювала проект "Радіо громад", про це повідомила представник Нацради у Чернігівській області Ірина Сенченко сьогодні, 21 листопада під час робочої зустрічі з керівництвом Новгород-Сіверського району.

За словами Ірини Сенченко цей проект є альтернативою застарілому проводовому зв'язку. В ході зустрічі вона презентувала покрокову інструкцію для організації місцевого радіо. Усі витрати щодо прорахунку частот бере на себе Національна рада. Задача ж районної влади - замовити та отримати частотний ресурс.

Реалізація цього проекту вже розпочалася у Сумській області, де прораховано п’ять радіочастот для розбудови місцевого мовлення у Білопіллі, Глухові, Конотопі, Охтирці та Тростянці.

Проект передбачає створення мережі малопотужних ФМ-радіопередавачів з метою інформаційного забезпечення територіальних громад.

Основні положення проекту:

- територіальні громади мають право на здійснення власного ФМ-мовлення;

- суб’єктом ліцензування мовлення громад можуть бути громадські ТРО, що створюються територіальними громадами;

- одна громада має право на 1 канал мовлення. Ліцензування громадських радіоорганізацій здійснюється поза конкурсом.

- мовлення громад здійснюється на принципах суспільного мовлення.

Крім трансляції власного програмного продукту громади можуть мати право транслювати одну з програм суспільного мовлення.

Загалом, проект відповідає базовим принципам децентралізації управління державою, надання більших повноважень територіальним громадам.

Консультацію щодо дій територіальної громади у випадку бажання здійснювати мовлення можна одержати у представника Національної ради з питань телебачення і радіомовлення у Чернігівській області Сенченко Ірини Віталіївни, [email protected] просп. Миру, 49-а, КП «Діловий центр», кім. 1008, м. Чернігів, 14000

Сектор інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю апарату районної державної адміністрації