back

Санітарно-епідеміологічна ситуація у Новгород-Сіверському районі за 8 місяців 2017 року

21 вересня 2017

За 8 місяців цього року у районі за медичною допомогою з приводу захворювання на інфекційні хвороби звернулося близько 1216 осіб, за аналогічний період минулого року - 1209 осіб, що на 0,5% більше. Зростання відбулося за рахунок збільшення хворих на гострі респіраторні захворювання.

Без урахування хворих на грип та ГРВІ, на інфекційні хвороби захворіла 87 людей, що на 15,5% менше аналогічного періоду 2016 року. Мали місце гострі кишкові інфекції - 4 вип., повітряно-крапельні інфекції - 30 вип., шкіряно-венеричні - 36 вип., паразитарні хвороби – 9 вип., особливо небезпечні інфекції не реєструвались.

За поточний час не реєструвалися випадки захворювання черевним тифом, паратифами, дифтерією, правцем, кором, кашлюком, скарлатиною, краснухою, туляремією, гідрофобією та ін.

В цілому у районі захворюваність на кишкові інфекції у порівнянні з аналогічним періодом 2016 року збільшилась на 50%. Фахівцями Новгород-Сіверського районного лабораторного відділення ДУ "Чернігівський ОЛЦ МОЗУ" проводиться комплекс протиепідемічних заходів з попередження ускладнень епідеміологічної ситуації з кишкових інфекцій (відбір проб харчових продуктів, води, змивів на мікробіологічні дослідження, обстежуються контактні з хворим з метою виявлення джерела інфекції).

Інфекції керовані засобами імунопрофілактики за звітний період не реєструвались.

За звітний період захворіли на грип та ГРВІ 1129 осіб (8 міс. 2016 року – 1106 осіб). В цілому по району захворюваність на грип та ГРВІ не перевищує багаторічні показники і відповідає сезонному рівню.

Паразитарна захворюваність збільшилась на 30% і становить 25,9 на 100 тисяч населення.

За 8 місяців 2017 року зареєстровано 13 випадків захворювання на туберкульоз, що на 7,7% менше кількості аналогічного періоду 2016 року. Серед дитячого населення захворювання на туберкульоз не реєструвалось.

За медичною допомогою з приводу укусів тваринами звернулось 31 особа, 10-ти з них призначені щеплення проти сказу .

Спалахів інфекційних захворювань серед населення району не зареєстровано.

У зазначеному періоді 2017 року були проведені лабораторні дослідження : на мікробіологічні показники води питної централізованого водопостачання - 137 проб, вода відкритих водойм – 18 проб, харчові продукти – 45 проб, - усі проби стандартні; на санітарно-хімічні показники - 390 проб, з них нестандартних – 26: вода питна централізована -159/2 - не стандартні за вмістом заліза загального, вода питна децентралізована – 23/5 не стандартні за вмістом нітратів; вода, яку споживають породіллі та діти до 3-х років – 69 /13 не стандартних за вмістом нітратів; вода відкритих водойм – 18/6 не стандартних за вмістом заліза загального.

Харчові продукти – 71, дез.засоби – 24, атмосферне повітря – 26 не стандартних проб не виявлено.

Санітарно-епідеміологічну ситуацію в районі можна характеризувати як нестійку. Рівень захворюваності людей на інфекційні хвороби не перевищує середні багаторічні показники, проте, є сприятливі умови для поширення цих хвороб.

Микола Новик, в.о. завідувача Новгород-Сіверського районного лабораторного відділення