back

16 вересня - 74-та річниця визволення району від нацизму

15 вересня 2017

15 вересня в.о.голови районної державної адміністрації Руслан Веремієнко взяв участь у мітингу, присвяченому дню визволення Новгород-Сіверського району від нацистських окупантів, у селі Дігтярівка.

"Сьогодні ми віддаємо данину поваги тим, хто героїчно боронив рідну землю зі зброєю в руках та самовіддано працював у тилу, вшановуємо пам'ять тих, хто загинув, визволяючи наш район від нацистських окупантів. Нинішні захисники України стали гідними спадкоємцями слави воїнів Другої світової війни. Для них найвищим законом буття є і залишиться захист рідної землі, її свободи і незалежності", - наголосив у своєму виступі Руслан Веремієнко.

Про події Другої світової війни на теренах Новгородсіверщини розповіла присутнім завідувачка краєзнавчим відділом музею -заповідника "Слово о полку Ігоревім" Ніна Авдієнко:

"16 вересня 1943 року закінчилося 750 днів фашистської окупації району. Втрати району в цій війні жахливі: понад 10 тисяч наших земляків не повернулись до рідних домівок і занесені в скорботну книгу Пам’яті; понад 20 тисяч військовополонених було знищено в місцевих концтаборах; тисячі мирних мешканців було закатовано, розстріляно; зруйновано райцентр, спалені села; загнані у фашистську неволю на рабський труд люди.

Кінець стражданням було покладено зусиллями воїнів 65-ї армії Центрального фронту під командуванням генерал-лейтенанта Батова. Саме вони протягом десяти діб мужньо форсували Десну, аби вибити ворога з нашого міста й району."

Також до слову була запрошена Дігтярівський сільській голова Тетяна Школьна.

Силами вчителів та учнів Дігтярівського навчально-виховного комплексу був підготовлений невеликий концерт.

По закінченню мітингу до могили воїнів, загиблих під час звільнення села Дігтярівка присутні поклали квіти.