back

Фонд соціального страхування України в повній мірі забезпечує виконання усіх завдань та функцій

06 вересня 2017

Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105-XIV визначає правові, фінансові та організаційні засади загальнообов’язкового державного соціального страхування, гарантії працюючих громадян щодо їх соціального захисту у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, вагітністю та пологами, від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, охорони життя та здоров’я.

Держава гарантує реалізацію застрахованим особам – працюючим громадянам своїх прав. Фонд соціального страхування України, і наше відділення, як його структурний підрозділ,продовжують надійно забезпечувати підтримку працюючої частини суспільства, що дозволяє отримувати працездатним громадянам - застрахованим особам, матеріальне забезпечення у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, вагітністю та пологами, від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання.

Застрахована особа, це фізична особа, яка відповідно до законодавства підлягає загальнообов'язковому державному соціальному страхуванню і сплачує або за яку сплачується у встановленому законом порядку єдиний внесок.

Зобов'язані сплачувати єдиний внесок і страхувальники, тобто роботодавці.

Фінансування витрат, пов'язаних із наданням матеріального забезпечення, страхових виплат і соціальних послуг відбувається безперебійно.

Одним із основних джерел формування коштів Фонду є частина сплачуваного єдиного соціального внеску підприємствами, установами та організаціями.

Використовуються кошти Фонду, перш за все, на виплату матеріального забезпечення, страхових виплат та надання соціальних послуг, фінансування заходів з профілактики страхових випадків. Використовуються вони і на фінансування витрат на утримання та забезпечення діяльності Фонду та його робочих органів.

Хотілося б побажати аби скрутних життєвих ситуацій було в житті кожної людини якомога менше. Але якщо вже трапилося, то працююча людина може отримати наступні матеріальне забезпечення та соціальні послуги:

- допомогу по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною та догляд за дитиною віком до трьох років або дитиною-інвалідом віком до 18 років).

- допомогу по вагітності та пологах;

- допомога на поховання (крім поховання пенсіонерів, безробітних та осіб, які померли від нещасного випадку на виробництві);

- оплата лікування в реабілітаційних відділеннях санаторно - курортного закладу після перенесених захворювань і травм.

Що стосується страхових виплат, то це:

- щомісячні страхові виплати потерпілим на виробництві та членам їх сімей у разі часткової чи повної втрати працездатності, що компенсує відповідну частину втраченого заробітку потерпілого та виплати особам в разі втрати годувальника;

- виплати одноразової допомоги потерпілому в разі стійкої втрати професійної працездатності та членам його сім'ї (в разі смерті потерпілого внаслідок нещасного випадку на виробництві);

- допомога у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності до відновлення працездатності або встановлення інвалідності;

- витрати на лікування потерпілих на виробництві та їх медичну реабілітацію; на санаторно - курортне лікування; технічні та інші засоби реабілітації; зубопротезування та очне протезування, придбання окулярів та контактних лінз; на придбання спеціальних засобів пересування (коляски); компенсація витрат на бензин, ремонт, і технічне обслуговування автомобілів та на транспортне обслуговування інвалідів; витрати, пов'язані з забезпеченням інвалідів автомобілями.

На обліку у відділення знаходиться 153 особи, потерпілі на виробництві, в тому числі 20 осіб тимчасово переміщені з окупованих територій.

Незважаючи на реорганізацію двох Фондів, продовжується безперебійне забезпечення застрахованих осіб відновлювальним лікуванням у санаторно-курортних закладах після перенесених захворювань і травм, в тому числі захворювань і травм, отриманих на виробництві.

І це далеко не повний перелік виплат матеріального забезпечення, страхових виплат та надання соціальних послуг. Загалом їх більше 30.

Ще раз підкреслюємо, що виплати проводяться своєчасно та в повному обсязі. Отже, застраховані особи, без перебільшення, щоденно відчувають підтримку Фонду.

Спеціалісти Новгород-Сіверського відділення в повній мірі забезпечують виконання гарантій працюючих громадян щодо їх соціального захисту,визначених Законом України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Вони завжди відкриті до прозорого діалогу з громадськістю щодо своєї діяльності та будуть раді прийти на допомогу кожній людині.

За серпень місяць цього року страхувальниками Новгород-Сіверського та Семенівського районів надано до відділення 122 заяви-розрахунки по 256 листках непрацездатності на загальну суму 499 тис. грн., які в повних обсягах перераховано на спеціальні рахунки підприємств.

І, просимо фінансових працівників підприємств, установ, організацій:

- з метою своєчасної виплати матеріального забезпечення застрахованим особам – просимо надавати платіжні доручення до банківських установ для зарахування коштів на карткові рахунки працюючим зразу ж після отримання коштів від Фонду.

Телефони для довідок:

м. Новгород-Сіверський 3-16-87, 3-16-71. м. Семенівка – 2-23-65.

Читати також: Про перерахування коштів на матеріальне забезпечення станом на 06.09.2017