back

Низько вклоняємось усім ліквідаторам аварії на ЧАЕС, які працювали в зоні радіаційного лиха аби якомога швидше ліквідувати наслідки трагедії

26 квітня 2017

26 квітня 1986 року – трагічна дата, яка назавжди увійшла в історію людства, як одна з найбільших техногенних катастроф. Сьогодні виповнюється 31 рік з того дня, коли у наше з Вами життя увійшло слово з гірким присмаком великої і нечуваної біди –"Чорнобиль"…

Новгород-Сіверський район у числі тих, хто відчув вплив негативних наслідків радіоактивного забруднення. В зоні посиленого радіологічного контролю опинились 4 населених пункти: Дігтярівка, Гірки, Пушкарі, Будище. Статус постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи мають 754 особи, в тому числі 67 учасників ліквідації аварії на ЧАЕС і 136 дітей.

Актуальні питання соціального захисту населення, постраждалого внаслідок Чорнобильської катастрофи розглянули сьогодні, 26 квітня учасники засідання за "круглим" столом з числа представників районної організації ВГО інвалідів "Союз Чорнобиль Україна", керівництва району та міста.

За словами в.о. голови районної державної адміністрації Руслана Веремієнка, на обліку в Єдиному державному автоматизованому реєстрі осіб, які мають право на пільги перебуває 229 осіб, які мають статус постраждалих від аварії на Чорнобильській АЕС.

Відповідно до законодавства, "чорнобильці" мають право на пільги на оплату житлово-комунальних послуг, безоплатне користування всіма видами міського та приміського транспорту (крім таксі) на території України, безплатний проїзд один раз на рік до будь-якого пункту України і назад всіма видами транспорту, безкоштовне отримання ліків, безоплатними санаторно-курортними путівками або путівками на відпочинок.

"Наслідки аварії не просто дають про себе знати, вони тривожать дедалі більше: вибух на Чорнобильській АЕС заподіяв багато лиха - виведені з сільськогосподарського обігу родючі землі, покинуті міста та села, величезні кошти, витрачені на спорудження "Саркофага" і багато чого іншого. Але найдошкульнішого удару аварія завдала по здоров'ю українців, що не можна оцінити в грошовому еквіваленті, це стосується не тільки наших сучасників, але й багатьох прийдешніх поколінь" - наголосив Руслан Веремієнко.

Учасники "круглого" столу, активісти районної організації "Союз Чорнобиль Україна" вшанували пам'ять загиблих ліквідаторів аварії хвилиною мовчання та поклали квіти до пам'ятного знаку, де відбулась панахида за загиблими.

Сектор інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю апарату районної державної адміністрації