back

Майже сто аптек стали учасниками програми «Доступні ліки» на Чернігівщині

12 квітня 2017

На компенсацію у Чернігівській області вартості медичних препаратів, передбачену урядовою програмою «Доступні ліки», держава виділила понад 13 мільйонів гривень. Гроші вже надійшли до місцевих бюджетів.

— Хочу запевнити усі аптечні мережі, що Уряд буде дуже вчасно і якісно компенсувати вартість ліків, а українців запевнити у тому, що програма, яка розпочата, носить абсолютно системний характер. Будь ласка, користуйтеся, отримуйте за призначенням лікаря безкоштовні ліки і будьте здорові. Все інше, що необхідно, зробить Уряд, - підкреслив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

На участь у цій урядовій програмі зголосилися майже сто аптечних закладів області. З ними вже укладено відповідні договори. Визначити таку аптеку можна за спеціальною наліпкою.

Як розповіла в.о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі, до проекту «Доступні ліки» долучилися 35 виробників. Це 18 виробників з ЄС, 15 — з України, ізраїльський – «Тева» і один виробник із Індії. На серцево-судинні захворювання – 16 МНН (МНН – міжнародна непатентована назва (діюча речовина)) і 127 торгівельних назв, на бронхіальну астму – 3 МНН і 6 торгівельних назв, на цукровий діабет другого типу – 2 МНН, 24 торгівельні назви. Загалом це 157 ліків-учасників програми. Зі 157 найменувань 21 — це 100% безкоштовні ліки для хворого по трьох нозологічних групах. Це діапазон від 8 до 525 гривень. У Міністерстві охорони здоров’я України запевнили, що надалі список виробників-учасників розширюватиметься.

Механізм компенсації розроблено детально, тож і лікарям, і пацієнтам можна докладно з ним ознайомитись на сайті Міністерства охорони здоров’я України.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації