16 червня 2014

Оперативна інформація щодо впровадження в Новгород-Сіверському районі положень Закону України "Про добровільне об`єднання територіальних громад" станом на 28 вересня 2016 року

Триває загальнодержавне обговорення реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади

15 травня під головуванням Віце-прем'єр-міністра України – Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимира Гройсмана відбулася селекторна нарада, на якій обговорили Концепцію реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні. Участь у нараді взяв заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Сергій Журман.

Відкриваючи нараду, Володимир Гройсман зазначив, що очікує від регіонів сприяння у всебічному обговоренні громадськістю Концепції реформування. За його словами, чим всеохопнішим стане обговорення її засад, тим якіснішим буде саме реформування.

Основою Концепції реформування влади є її децентралізація, забезпечення інтересів громадян на відповідних територіях, узгодження інтересів держави та територіальних громад, недопущення монополізації влади. Власне це є партнерством влади і громади.

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, яке є координатором реформи, пропонує необхідні законодавчі зміни прийняти вже до кінця поточного року, з початком 2015 року розпочати перехідний період, а у жовтні вже провести вибори на новій територіальній основі.

Регіони активно підключилися до обговорення основних положень Концепції. Представники областей озвучили низку зауважень та пропозицій, які, на їхню думку, мають бути враховані при внесенні змін у законодавство. Зокрема, втілюючи нові принципи функціонування територіальних громад, не допустити нерівномірного розвитку регіонів, проводити місцеві вибори на мажоритарній основі, законодавчо закріпити високі стандарти у всіх сферах життєдіяльності громад, започаткувати інститут муніципальної міліції ті інші.

Непоодинокою виявилася думка представників регіонів про те, що деякі ініціативи можна починати втілювати зараз, не чекаючи, коли стартуватиме реформа, оскільки ці зміни в суспільстві та економіці назріли давно і є вкрай необхідними.

Врахувавши усі коментарі представників регіонів, Володимир Гройсман подякував за активну позицію областей та участь у розробці, обговоренні та вдосконаленні шляхів втілення Концепції. Наостанок він наголосив, що ця реформа є найфундаментальнішою, яка по своїй суті об’єднує уряд і громаду.